Wat doet een mentor

Als mentor ben ik de wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger van mijn cliënten.  Als mentor ben je geen directe zorgverlener, maar meer een regisseur van de zorg en ondersteuning. Daarnaast ben ik voor mijn cliënten ook adviseur en vertrouwenspersoon voor persoonlijke zaken. "Samen" is hierbij een belangrijk sleutelwoord.

Wanneer de cliënt dat zelf niet kan, ben ik als mentor bevoegd te beslissen over de cliënt zijn verzorging en begeleiding. Hierbij neem ik de wensen en behoeften, normen en waarden van mijn cliënt als leidraad. Op die manier help ik de cliënt de regie over zijn/haar leven te houden.

Belangrijk is het opbouwen van een goede vertrouwensband. Daarom ga ik geregeld bij cliënten op bezoek. Ook voer ik regelmatig overleg met zorgverleners en behandelaars. Hierdoor kan ik als mentor kritisch meekijken naar de zorg de cliënt ontvangt. Het uitgangspunt is een zo goed mogelijke kwaliteit van zorg voor de cliënt. 

Mentorschap in de praktijk

Tijdens contactmomenten kunnen we bijvoorbeeld samen koffiedrinken en praten over onderwerpen die de cliënt bezighouden. . Centraal in het mentorschap staat de bevoegdheid die ik als mentor heb om voor de cliënt op te komen.

In het werk  is kwaliteit en professionaliteit belangrijk. Regelmatig volg ik trainingen om mijn kennis actueel te houden. 

Als mentor ben ik niet bevoegd te beslissen over financiële zaken. Hiervoor kunt u een bewindvoerder of financieel vertegenwoordiger bij de rechtbank aanvragen. 

Taken

  • Belangenbehartiging
    Voor belangen van cliënt opkomen en hem of haar adviseren.
  • Advisering
    De cliënt adviseren bij het nemen van persoonlijke beslissingen
  • Vertegenwoordiging
    De cliënt vertegenwoordigen in zijn of haar verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.
  • Regisseur

      Het regisseren van de zorg van de cliënt en toetsen van de kwaliteit

  • Opbouw en behoud van vertrouwen
    Een vertrouwensband is van belang voor het uitvoeren van de taken. Daarnaast stelt het de mentor in staat te handelen vanuit de gewoonten, wensen en behoeften van de cliënt.

Bevoegdheden

Doordat de mentor wettelijk is benoemd

  • mag hij of zij beslissingen nemen over de verpleging, verzorging en begeleiding van de cliënt;
  • stelt hij vast in welke situatie de cliënt wel zelf wil en kan beslissen. De mentor zal zijn cliënt stimuleren dat zo veel als mogelijk zelf te blijven doen.